Arsenik

Om arsenik
Arsenikfilter.com i sammarbete med AquaGruppen.com

Arsenik


Arsenik och radon har mycket gemensamt med varann. Båda orden är nämligen precis lika värdeladdade. Arsenik och radon är grundämnen som hela tiden finns i vår omedelbara närhet och som dessutom inte är alltför trevliga att komma i närkontakt med. Både arsenik och radon har för övrigt en lömsk förmåga att tränga in och smitta ner vårt dricksvatten med sin blotta närvaro. Men med hjälp av ett väl fungerande vattenfilter kan man ganska lätt se till att bli av med problemet och därmed få ett vatten som är både kristallklart och helt rent från såväl arsenik som alla andra ovälkomna och skadliga ämnen.

Själva ordet arsenik har en nästan skräckblandad klang över sig. Det första man kommer att tänka på när man hör eller läser ordet arsenik är väl gamla deckare där skurken har tagit någon av daga med hjälp av detta giftiga ämne. Hur många romaner och filmer har inte haft arsenik som ett bärande grundtema?

Deckarromanernas okrönta drottning Agatha Christie har i ett flertal av sina böcker låtit mördaren använda sig av arsenik som mordvapen. Agatha Christie arbetade under första världskriget på sjukhus och på ett apotek, vilket gav henne ovärderliga kunskaper om olika gifter – bland annat arsenik – och deras verkan. Dessa kunskaper skulle senare komma att bli mycket användbara i hennes böcker.

Arsenik är alltså en ganska central ingrediens i många deckare. Men även en av alla tiders mest populära teaterfarser har arsenik som ett centralt tema. Vi talar givetvis om kriminalfarsen Arsenik och gamla spetsar, som handlar om de två förvirrade gamla systrarna Abby och Martha Brewster som med hjälp av arsenik har ihjäl ensamstående män på löpande band. En sidekick i dramat är deras brorson Mortimer.

Förmodligen är det kombinationen av arsenik som ett mycket giftigt ämne och det faktum att vi aldrig riktigt kan värja oss emot dess närvaro i vår omedelbara omgivning som har gjort giftet så spännande och värdeladdat som det de facto är.